About Us
Ansamblul folcloric „Plaiurile Prutului” din Drânceni
Comuna Drânceni din județul Vaslui se mândrește, din 2008, cu activitatea unui frumos ansamblu folcloric, “Plaiurile Prutului”, în cadrul căruia copiii și tinerii din comunitate continuă tradițiile populare româneștii. Inițiativa înființării acestui ansamblu i-a aparținut domnului Tiberiu Dogariu, profesor de istorie, care a reușit să atragă, de-a lungul celor 14 ani de activitate, sute de copii la activitățile ansamblului. Dumnealui continuă să îi coordoneze şi în prezent, în calitate de director de cămin cultural, pe membrii ansamblului, fiind ajutat de domnul Valeriu Romaşcu, coregraf. Ansamblul funcționează acum cu peste 70 de copii, dansatori, soliști vocali și, mai nou, instrumentiști pregătiți de domnul Valerică Petraru, dirijorul orchestrei ”Trandafir de la Moldova” din Huși.
Timp de 14 ani, formaţia de dansuri a participat la diferite manifestări cultural-artistice, obţinând numeroase premii: premiul I, Focşani – 2011 şi 2016; premiul I, “Prietenia”, Vaslui – 2010 şi 2016; premiul I, Ritmurile tinereţii, Vaslui – 2013, 2016 și 2017; premiul I, Ritmurile tinereţii Bârlad – 2010 şi 2011, premiul de virtuozitate, Negreşti – 2016, Premiul II, Cântec drag din plai străbun, Vaslui - 2018, participare la Festivalul International al Cântecului, Jocului și Portului Popular “Vasile Andriescu” Botoșani, Premiul I la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă organizat în anul 2021 de Muzeul Județean Vaslui și Trofeul Festivalului „Cântec drag din plai străbun” din Vaslui la secțiunea Ansambluri folclorice. Unul din momentele cele mai importante ale activităţii ansamblului a fost reprezentat de participarea la Festivalul Internaţional de folclor “Hora din străbuni”, Vaslui, edițiile 2013, 2015, 2017, 2019 și 2021. De asemenea, dansatorii acestui ansamblu au colaborat cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, cu soliști de muzică populară din județ, cu unitățile de învățământ la proiectele și activitățile educaționale.
Ansamblul Plaiurile Prutului a fost prezent și în emisiuni radio și TV. La Radio Iași în ianuarie 2020, emisiunea Tradiții și la TVR 3 și TVR Iași, emisiunea Cântec și Poveste în noiembrie 2022.
Repertoriul este compus din dansuri locale: Ciobănaş, Pădureţ, hore, sârbe şi dansuri din zona Moldovei: suite de Suceava, Botoşani, Bacău, Galaţi. Dorinţa lor şi a celor care îi îndrumă este să conserve şi să promoveze, prin participări la diverse concursuri şi festivaluri, datinile şi obiceiurile din Zona Prutului Mijlociu.